Sighetu Marmației, 26 iunie 2025 — Sub inima orașului Sighetu Marmației se întind galerii vechi, uitate de vreme, care trezesc curiozitatea istoricilor și imaginația locuitorilor. Cunoscute generic drept „catacombele din Sighet”, aceste structuri subterane sunt învăluite în mister și, potrivit legendelor, ascund o rețea vastă care unește locuri cheie ale orașului de odinioară.
Cronicile vechiului oraș
Primele mențiuni despre existența unor pasaje subterane datează din secolul al XVIII-lea, în cronici ecleziastice care menționează existența unui tunel ce lega Mănăstirea Franciscană de o pivniță fortificată situată în zona actualei străzi Dragoș Vodă. Scopul acestuia ar fi fost de protejare a clericilor și a odoarelor sacre în vremuri de restriște.
Un document redactat în 1794 de călugărul István Székely, păstrat în arhiva mănăstirii, descrie „o cale pe sub pământ, de care puțini știu, folosită pentru a fugi în taină atunci când orașul a fost amenințat de năvălitori”.
Tunelurile în vremea războaielor
În timpul Primului Război Mondial, se spune că unele dintre aceste tuneluri au fost reutilizate ca adăposturi pentru populație, iar în Al Doilea Război Mondial, câteva pivnițe interconectate ar fi fost folosite de mișcarea de rezistență antinazistă pentru a ascunde persoane evreiești sau documente sensibile.
Mărturie (Gheorghe Pașca, 1998):
„Tatăl meu a ascuns o familie evreiască în beciul unei case legate de un alt beci, care ducea până la liceu. Mergeau pe sub pământ, uneori ore întregi.”
Povestea „catacombelor negre”
O legendă urbană foarte cunoscută în Sighet face referire la ceea ce localnicii numesc „catacombele negre” – un tronson despre care se spune că ar fi bântuit și care ar fi provocat dispariții în rândul celor care au încercat să-l exploreze fără pregătire.
Explorări recente
În 2023, o echipă de pasionați de istorie urbană a pătruns într-o galerie de sub o casă veche de pe strada Mihai Viteazu. Filmările cu drone subterane au scos la iveală coridoare boltite, fragmente de cărămizi cu simboluri religioase și urme de foc.
Viitorul catacombelor
Administrația locală, împreună cu specialiști ai Institutului de Arheologie din Cluj-Napoca, analizează transformarea unei secțiuni restaurate într-o atracție turistică subterană, model similar cu catacombele din Paris sau Roma.
Enigme și povești vechi despre tuneluri
- Tunelul cu flacără albastră: pe actuala stradă Gheorghe Doja (fosta str. Băii), se vedea noaptea o flacără albastră – semn al unei comori. Cei care au încercat s-o dezgroape, ar fi auzit voci și s-ar fi îmbolnăvit.
- Dispariția copiilor în anii ’30: doi copii au intrat într-un beci din zona gării și nu au mai fost găsiți. Casa respectivă e cunoscută drept „casa cu geamuri care plâng”.
- Monahul fără chip: în anii ’50, un muncitor a descoperit într-un zid mumia unui călugăr franciscan fără chip. Autoritățile ar fi reîngropat descoperirea în secret.
- Tunelul care respiră: într-un gang central se simte un curent rece, ca o „respirație”. Nimeni nu i-a găsit sursa. Se spune că duce spre „cealaltă lume”.
Lucian STRAJERU
www.ecoumaramuresean.ro
Discussion about this post