Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) desfășoară în prezent controalele pe teren, înainte de demararea campaniei de plată în avans pentru fermierii care au depus cereri de plată în 2024. Această campanie va începe pe 16 octombrie.
Conform unui comunicat APIA, va fi menținută derogarea care permite plata unui avans de până la 70% pentru intervențiile sub formă de plăți directe, conform titlului III capitolul II din Regulamentul (UE) 2021/2115, și de până la 85% pentru sprijinul în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală, bazate pe suprafață și animale, conform titlului III capitolul IV din același regulament. Această măsură este susținută de Comisia Europeană și statele membre și urmează a fi votată pe 5 septembrie 2024.
Plățile pentru schemele finanțate prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) vor fi efectuate în lei, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană pe 30 septembrie 2024, curs ce va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Plățile pentru schemele finanțate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) vor fi de asemenea în lei, la cursul de schimb de 4,9756 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană pe 29 decembrie 2023 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr.1/2024, pe 3 ianuarie 2024.
Deși campania de depunere a cererilor de plată a început cu o lună întârziere anul acesta, controalele în ferme trebuie finalizate până pe 11 octombrie, cu excepția controalelor pentru cerințe/obligații specifice, care vor avea loc iarna sau în primăvara următoare.
APIA reamintește fermierilor că, pe lângă controalele efectuate de inspectorii săi, și alte instituții realizează verificări specifice. De exemplu, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) efectuează controale pentru verificarea respectării cerințelor legale în materie de gestionare SMR 5-6 și SMR 9-11 pentru toți fermierii selectați la condiționalitate.