Perspectiva lansării Programului Start-Up Nation 2024, finanțat cu resurse europene, îmbunătățește atmosfera în mediul antreprenorial din România. Antreprenorii ar trebui să fie pregătiți să valorifice această oportunitate și să-și pregătească proiectele inovatoare pentru a beneficia de sprijinul financiar crucial oferit de această inițiativă.
Programul vizează sprijinirea a aproximativ 55.000 de beneficiari, dintre care 50.000 sunt dedicați pilonului I al Start-Up Nation România și 5.000 pilonului II, Start-Up Nation Diaspora.
Bugetul alocat Programului Start-Up Nation 2024 este de 520.031.000 lei, distribuit astfel:
- Pilonul I Start-Up Nation România: 500.000.000 lei
- Pilonul II Start-Up Nation Diaspora: 20.031.000 lei
Pot aplica pentru Programul Start-Up Nation 2024 diaspora doar cetățenii români care au avut domiciliul sau rezidența în străinătate în cel puțin ultimele 12 luni până la înscrierea în proiect.
Intensitatea finanțării poate ajunge la 85-95% din valoarea totală a proiectului, dar nu mai mult de 200.000 lei, fiind suma maximă finanțabilă prin program. Rata de cofinanțare poate fi de 5%, 10% sau 15%, acesta fiind un criteriu care influențează punctajul obținut.
Plafonul maxim este de 100.000 lei pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă și de 200.000 lei pentru cei care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă.
Activitățile eligibile includ achiziționarea de echipamente tehnologice, sisteme și instalații pentru eficientizarea activităților și pentru utilizarea surselor regenerabile de energie, precum și spații de lucru, producție și prestare de servicii și comerț.
Beneficiarii eligibili sunt microîntreprinderile și IMM-urile înființate după 1 octombrie 2020, care nu au datorii la bugetul general sau bugetele locale și nu au beneficiat anterior de finanțare prin programele Start-Up Nation, Grant Capital de Lucru sau HORECA.
Cheltuielile eligibile includ o gamă variată de elemente, cum ar fi echipamente tehnologice, spații de lucru, plata salariilor, utilităților, consultanță și multe altele. Pe de altă parte, există și cheltuieli neeligibile, precum cele legate de agricultură, activitățile de export sau producția și comercializarea de armament.