Politica agricolă comună (PAC) pentru perioada 2023-2027 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023. Ea introduce o abordare simplificată pentru a-i permite agriculturii UE să răspundă nevoilor economice, societale și de mediu în continuă evoluție ale unei lumi globalizate. Politica mută accentul de pe conformitate și reguli pe rezultate și performanță. Acest nou mod de lucru se articulează în jurul următoarelor elemente:
- 10 obiective-cheie ale PAC pentru perioada 2023-2027, inclusiv reînnoirea generațiilor, stabilesc baza politicii, reflectând nivelul ridicat de ambiție la nivelul UE pentru PAC în ansamblu;
- planurile strategice PAC care le permit țărilor UE să elaboreze o strategie de intervenție în conformitate cu cele 10 obiective-cheie ale PAC 2023-2027 și cu domeniile lor de intervenție.
Fiecare plan combină o gamă largă de intervenții care răspund nevoilor specifice ale țării UE în cauză. Aceste intervenții produc rezultate tangibile în ceea ce privește obiectivele PAC la nivelul UE, contribuind în același timp la obiectivele ambițioase ale Pactului verde european.
Tablou de bord online
Comisia Europeană a lansat un tablou de bord online pentru a prezenta țintele stabilite la nivel național de fiecare țară din UE în planul său strategic PAC aprobat, precum și țintele la nivelul UE. Acest tablou de bord include reînnoirea generațiilor (R.36) pe lista celor 44 de „indicatori de rezultat” stabiliți de legislația PAC și legați de cele 10 obiective specifice. Conform obiectivelor, până la 380 000 de tineri fermieri se vor instala cu sprijin din partea PAC.
Țările UE nu sunt obligate să includă toate cele 44 de ținte în planurile lor strategice PAC elaborate la nivel național. Planificarea obiectivelor depinde de nevoile și de acțiunile planificate decise la nivel național.